Vanliga frågor

Frågor och svar

FAQ

Här har vi samlat dom vanligaste frågorna vi får, så undrar du något kanske du hittar svaret nedan. Annars finns vi för att svara på just din fråga ett mail bort.

Vår medarbetar Junior hittar du också här. Korta enkla ”gör-det-själv” videos som guidar dig vid problem som kan uppstå med din cykel.

Cykel & uthyrning

Vi ligger ca 400m från terminalen i riktning mot småbåtshamnen.
I vissa fall, men tänk på att det är du som kund som ansvarar för cykeln fram tills att vi öppnar.
Ja, du kan alltid lämna in din cykel tidigare. Dock så får man inga pengar tillbaka.
Ingen fara. Din cykel står och väntar på dig även om du dyker upp 2 timmar sent. MEN tänk på att din hyra avslutas enligt vad som står i din bokning.
Absolut! Vi har många studenter som hyr terminsvis och personal vid sjukhuset som hyr under längre perioder. Maila oss för mer info.
Vi har en massa olika modeller. Allt ifrån en klassisk 3 växlad korgcykel till Gravel och Elcykel. Under fliken ”våra produkter” hittar du hela vårt sortiment. När du sen bestämt dig vilken/vilka cyklar och tillbehör du vill ha så går du vidare till vår bokningssida och genomför din bokning.
Självklart! Och givetvis gratis! Håll koll på våra öppettider bara så du är säker på att vi har öppet när du vill ha tillbaka din väska.
Den innebär att om du får problem med din cykel som du inte själv kan fixa så ringer du till oss så kommer vi ut och hjälper dig. Det kostar såklart ingenting! Denna service gäller under våra öppettider och hela Gotland utom på Fårö (Fåröborna är dock rätt vänliga så det brukar lösa sig) Tänk på att be om extra slang och verktyg om du ska cykla till exempelvis Fårö eller långt utanför Visby. Vi åker ut så fort som vi kan, men ibland är det full snurr i shopen i Visby och då kan det dröja något.
Har du hyrt cykel under en längre tid och ska cykla runt på ön så skickar vi med ett reparationskit innehållande; Lagningssats, skiftnyckel, multiverktyg, pump och oftast en extra slang. Med dessa verktyg kan man fixa de flesta småfelen som kan uppstå på egen hand. Att byta en slang t ex är ganska lätt och går oftast rätt snabbt. Ibland så går dock saker sönder som man inte kan fixa på egen hand- då ringer man till oss helt enkelt så kommer vi ut och hjälper dig! Under våra öppettider givetvis! Se gärna våra korta instruktionsfilmer Junior fixar, där får du lära dig att fixa några av de enkla felen som kan uppstå på en cykel.
Vi har ett par enkla cykelställ som kan ta 2 st cyklar (ej elcyklar) Det tar vi inget betalt för, maila oss om du vill boka ett tillsammans med din cykelbokning
Ja, i vissa fall. Det tillkommer dock en liten leveranskostnad. Maila oss en förfrågan på din beställning så kommer en offert på leveranskostnaden.
Under beksrivningen av varje cykel så har vi även skrivit in ”rekommenderad längd”.
Vi har väldigt generösa bokningsvillkor; Upp till 8 dagar innan bokningens gällande – 100% Återbetalning. 7-2 dagar innan bokningens gällande – 50% Återbetalning. 1-0 dagar innan bokningens gällande – 0% Återbetalning. För avbokning – kontakta: info@gcu.se Vidare så kan du även lägga till ett billigt extra avbokninsskydd som ger dig 100 % tillbaka fram till 24 timmar innan bokningens start.
Du betalar enkelt och smidigt när du bokar.
Under högsäsong är det högt tryck på att hyra cyklar och vissa perioder under vår och höst har vi stora konferenser och många skolklasser. Därför rekommenderar vi att förboka via vår hemsida. Man kan även hyra cykel på plats i mån av tillgång.

Visbytåget

Absolut! Maila jacob@gcu.se för offert. Skicka så mycket info som möjligt så får du en så träffsäker offert som möljigt.

Guidningen sker på svenska eller engelska. Ljudet kommer ur högtalarna som sitter i taket i varje vagn så vi väljer det språk som funkar bäst för majoriteten av passagerarna.

Ja, tåget har en handikapp-hiss i den bakre vagnen

Tåget tar 52 personer fördelat på 3 st vagnar.

Vi kör alla dagar i veckan 10.30-17-30 under perioden 4/7-13/8
Vi brukar dock börja tidigare och avsluta senare på säsongen, maila oss för datum och tider utanför perioden ovan.

Första turen avgår 10.30 och sista 17.30 alla dagar i veckan.

Tåget går 2 ggr i timman (oftast hel och halv)

100 kr för vuxna, 50 kr för barn.

Du kan köpa den direkt av chauffören eller på vår hemsida. Vi tar kort eller Swish.

Tåget startar och avslutar i inre hamnen, precis utanför Fenomenalen

Övriga frågor

Vänd dig till Turistbyrån Gotland som har koll på allt som rör turistnäringen på Gotland.
Ladda även ner appen ”Gotland Mapapp” och ”Öppet Gotland” för uppdaterad information om vad som finns att se och göra samt öppettider.

Ja, det går bussar hela vägen ner till Visby inre hamn. Kolla med Kollektivtrafiken Gotland för tidtabeller.

Gotlands-leden är den rekommenderade cykelleden som går runt hela Gotland.
Leden väljer de vägar som är bäst lämpade för att ta sig fram med cykel och går längst cykelväg, grusväg och landsväg.
Leden rustades upp med ny dragning och nya skyltar 2020 och är ca 50 mil lång.

TIPS OCH TRIXS MED JUNIOR

ALLEMANSRÄTTEN

BRA ATT VETA I NATUREN

Rättigheten att få röra sig fritt i markerna – allemansrätten – är en tillgång i Sverige. Någon lag är det emellertid inte fråga om utan en gammal hävdvunnen rätt från den tiden, då svenska folket till övervägande del bodde på landsbygden. Självfallet gäller allmänna aktsamhetsregler genom olika lagar och dessa sammanfattas i följande huvudpunkter.

Det här är inte tillåtet

  • att skada stängsel eller att underlåta att stänga grind
  • att tälta längre tid än ett dygn eller för nära a utan markägarens tillstånd (ägarens samtycke bör dock alltid inhämtas)
  • att plocka eller gräva upp fridlysta växter med rötterna
  • att skada mark, träd, buskar eller gröda
    (inte bryta grenar på växande träd)
  • att utan lov färdas över tomt eller plantering eller annan äga som därigenom skadas
  • att använda brygga, boj, brunn eller andra anläggningar som tillhör annan person
  • att skräpa ned
  • att föra oljud, t.ex. genom högljudd transistormusik
  • att ta fåglars bon eller ägg
  • att fiska eller jaga utan tillstånd
  • att göra upp eld då det finns risk för brand eller annan skada, t.ex. sprickor i klippor eller hällar.

Det här är tillåtet

  • att vandra över annans mark utanför tomt
  • att bada vid strand som inte ligger inom tomt
  • att plocka vildväxande blommor, bär och svamp utanför tomt
  • att slå läger ett dygn, men inte för nära tomt och helst med markägarens tillåtelse
  • att elda utanför tomt om det kan ske utan brandfara och med bränsle som är tillåtet att använda. Denna rättighet bör dock användas med största försiktighet under sommartid
  • att gå, rida och cykla på enskild väg